Празнично настроение в София. Стотици крушки озариха предколедно улиците "Eкзарх Йосиф" и "Веслец" в центъра на столицата.

Инициативата е на хората, чиято месторабота е в района.

Напук на скромната коледна украса в града, на места софиянци сами и със собствени средства, решиха да си създадат празнично настроение.

След разрешение от Столична община, вчера само за няколко часа светлините бяха монтирани.

Стойко Ангелов е собственик на магазин в центъра на София. Въпреки лошото време, заедно с екипи от уличното осветление, успяха да закачат всички лампички.

"Трябва да се показват добрите примери за това, че с малко бюджет могат да се случат нещата, по начин, по който е хубаво и могат да радват всички", добави Ангелов.

Часове по-късно улиците "Веслец" и "Екзарх Йосиф" засияха.

"Смятам, че е наистина хубава коледна инициатива и наистина носи много топло чувство на фона на сивия квартал. Страхотно е, наистина", каза Стефани.

В друга част от центъра на София обаче еуфория липсва.

Вълна от противоречиви коментари в социалните мрежи предизвика украсата, висяща над малките Петте кьошета.

Украсата предизвика реакцията на общинският съветник Борис Бонев. Преди дни той написа в профила си във Фейсбук, че костенурката не e просто част от коледната украса, а кауза. Дни по-късно размисли и написа втори пост.

Снимка: iStock


Снимка: iStock

Бонев призна, че тази година София не е празничният град, който трябва да бъде и че за догодина ще бъдат зададени ясни правила и концепция за празничната украса. А подготовката за Коледа 2024 ще започне още от януари, с кръгла маса.