8 дни ни делят от Рождество Христово и светът вече е в трепетно очакване за светлия празник. Последните приготовления на Стария континент вече са факт.

Хиляди светлини, коледни елхи и празнично настроение обхвана цяла Европа през последните седмици. Първата ни спирка е столицата на Босна и Херцеговина - Сараево.

С наближаването на Коледа фестивалът на светлините за първи път освети Ботаническата градина на Националния музей в столицата.

Снимка: bTV

„Всичко, което посетителите на Фестивала на светлината могат да видят в Музея на Земята и в осветената Ботаническа градина, е отражение на всичко, които вече съществуват в самия Музей на Земята“, каза каза Аднан Комор, Босна и Херцеговина.

Фестивалът, открит на 25 ноември и планиран да продължи до 1 март следващата година, включва изложба, съставена от светлинни инсталации, представящи културното и природното наследство на Босна. Музеят се гордее с една от най-големите колекции от пеперуди в света.

Фестивалът в Сараево е вдъхновен от подобни събития, провеждани в ботаническите градини в Ню Йорк, Лондон или Берлин. А ние се отправяме към друг европейски град.

Снимка: bTV

Чехите в Прага се събраха на Старометския площад, за да видят запалването на коледната елха и да се насладят на празничната атмосфера сред украсата.

Преди дни в центъра на украинската столица Киев беше запалена коледната елха.

„Дори в тези трудни времена имаме възможност да дойдем и да видим нашата коледна елха в центъра на столицата. Може би не за да празнуваме, а за да усетим коледния дух въпреки всичко и все пак да го отбележим в нашата страна“, обясни Олесия Полярош.

Снимка: bTV

За много украинци това беше първият път, когато празнуваха откриването на коледния сезон на 6 декември. Промяната дойде, след като през май тази година православната църква реши да премине към календар, в който Коледа се празнува на 25 декември - ход, който я отдалечава от Русия.

Кметът на Киев Виталий Кличко присъства на церемонията по откриването и символично запали главната коледна елха на страната, като заяви, че частни покровители са платили за нея, за да може Киевският градски съвет да отпусне повече пари за армията.

Украинските християни, по-голямата част от които са православни, традиционно отбелязваха Коледа на 7 януари, когато празнува и Русия.

Автор: стажант-репортерът Васил Василев