Новият председател на парламента Рая Назарян има кратък опит в предходните две народни събрания - общо под година и половина. В предишното беше избрана и за заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ.

38-годишната Рая Назарян завършва право в Юридическия факултет на УНСС. Първите си стъпки към парламента Рая Назарян прави през 2022 година – тогава от ГЕРБ я представиха като едно от новите лица в листите.

„Част съм от екипа на ГЕРБ, който изготви съдебната реформа“, казва тя през август, 2022 година.

 

Назарян казва, че решава да влезе в политиката, когато темата за съдебната реформа идва на преден план в парламента и за обществото.

„За моите колеги в ГЕРБ аз не съм ново лице, имам изградени с тях дългогодишни професионални и приятелски отношения. За да се случи съдебната реформа,трябва да имаме работещо правителство и парламент“, коментира Рая Назарян през месец май.

В 49-тото народно събрание Бойко Борисов избра Рая Назарян да бъде негова заместнчка в парламентарната група на ГЕРБ-СДС. На мястото на  Десислава Атанасова, която подаде оставка, за да стане конституционен съдия.

Назарян е част от преговорния екип на ГЕРБ с ПП-ДБ за съдбата на кабинета Денков-Габриел и сега - за съставяне на ново правителство.

А преди старта на 50-тия парламент беше номинирана за най-високия пост в държавата с условието - или Назарян да бъде председател, или нови избори.



Родената във Варна Рая Назарян има едно дете, посочва, че обича природата.

Какво коментира проф. Огнян Герджиков за избора на нов председател на парламента - чуйте във видеото.