50-ото Народно събрание вече има председател и това е Рая Назарян от ГЕРБ-СДС. Във втория си работен ден и след нов опит новите депутатите успяха да изберат пръв сред равни.

В избора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видя „зелена светлина“ за продължаване на преговорите за правителство с първия мандат.

Развръзката за избора дойде, след като от "Има такъв народ" обявиха, че ще подкрепят всички номинации, за да може парламентът да заработи по същество.

Така Назарян получи подкрепата на ГЕРБ-СДС, ДПС и партията на Слави Трифонов. Против избора ѝ гласуваха депутатите от ПП-ДБ, БСП, "Величие" и независимият депутат Калоян Методиев. "Въздържаха се" - "Възраждане" и един депутат от ПП-ДБ - Александър Симидчиев.

След гласуването Бойко Борисов благодари на „Има такъв народ“, но и разкри, че до последно се е надявал подкрепата да дойде от бившите му партньори. Заради това и преди гласуването е имало среща между Деница Сачева, Теменужка Петкова и лидерите в ПП-ДБ, но очевидно без резултат. 

Поредица от почивки блокираха старта му по същество. А по време на почивките в кулоарите дойде призив.

“Нека всички колеги да излязат от транса, в който са. Да разберат, че рушим държавата“, заяви председателят на ДПС Делян Пеевски.

„Господ ни дава някакви знаци. В момента агонизира политическата система – не може да се избере председател“, каза Костадин Костадинов от „Възраждане“.

Когато дойде време за избор на председател – един срещу друг се изправиха Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от "Има такъв народ" и Виктория Василева от "Величие".

„Президентът трябва да започне да връчва мандатите, за да се случи това нещо -  тоя цирк долен, който правим в момента трябва да приключи. Затова ние от ИТН ще подкрепим всички номинации“, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

„Разбирам, че през цялото време вие се опитвате да се скриете зад гърба на някой друг“, каза академик Николай Денков от ПП-ДБ.

Подкрепата на "Има такъв народ" доведе до успешен избор.

„На мен може да разчитате на диалогичност, разбиране и на безусловно спазване на Конституцията, законите и на правилника. Благодаря ви“, каза Рая Назарян.

„От това гласуване единственият извод, който може да се направи, е да благодарим на Слави и на „Има такъв народ“. Тайно се надявах – този жест да го направят ПП-ДБ. За съжаление те са се капсулирали“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Днешният ден показа, че наистина си имаме малкото ДПС в ролята на ИТН. Слави Трифонов беше използван за това, за което беше създаден“, заяви Кирил Петков от ПП-ДБ.

А междувременно Николай Марков от "Величие" разказа защо е закъснял за първи си работен ден. Бил е на среща, на която му е оказван натиск от "контактни лица от три партии".

„Имаше такива разговори, които се състояха преди заседанието на Народното събрание във връзка с това да подкрепим кандидатурата – тази, която е излъчена от най-голямата партия. Имаше показани компромати от тяхна страна за мен и за г-н Михайлов. Не става дума за пари“, заяви Николай Марков.

Все пак той успя да положи клетва като депутат. Макар и на втория ден.

Депутатите вече успяха да изберат и 7 зам.-председатели на парламента - по един от всяка група.