Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи днес списъка с избраните от него служебни министри на президента Румен Радев и представители на парламентарните групи.

Четирима министри от кабинета „Денков“ остават на поста си – вътрешният Калин Стоянов, транспортният Георги Гвоздейков, на земеделието Кирил Вътев и на образованието Галин Цоков.

Държавният глава ще издаде указ за назначаването на служебния кабинет „Главчев“  на 9 април, когато ще насрочи и избори 2 в 1 – предсрочни за националния парламент и за избора на евродепутати. 

Ето кои са предложените служебни министри:

Министър на външните работи – Ивайло Ценов

Снимка: МВнР

Бил е 15 години консул на България във Виена, Австрия. Димитър Главчев обяви, че се е ръководил в избора му от добрите връзки с Австрия – страната, която ни спира за влизането в Шенген по суша.

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов

Снимка: БГНЕС

Завършил е академията на МВР в София, а след това специалност „Право“ в Бургаски свободен университет. Постъпва в системата на МВР през 2003 г. като разузнавач в отдел „Икономическа полиция” в РДВР Бургас.

От 2011 г. до 2016 г. е разузнавач в ГДБОП и в отдел „Криминална полиция” към ОДМВР-Бургас. От 2016 г. до 2018 г. e преназначен на длъжност началник на РУ-Приморско при ОДМВР- Бургас. През 2018 г. е назначен за началник на отдел в ГДБОП, а през 2021 г. – за директор на ГДБОП.

Беше министър на вътрешните работи в кабинета „Денков“.

Вицепремиер и министър на финансите – Людмила Петкова

Снимка: БГНЕС

Има магистърска степен по „Икономика и управление на търговията” от УНСС. От 2014 г. заема поста директор на „Данъчна политика” в Министерство на финансите. От 2013 до 2014 г. е била зам.-министър на финансите.

Има професионален опит като началник на отдел и зам.-директор на дирекция в Национална агенция за приходите. В момента е директор на дирекция „Данъчна политика“ в Министерство на финансите.

Министър на електронното управление – Валентин Мундров

Снимка: БГНЕС

Магистър със специалност „Индустриално инженерство“ от Техническия университет – София, завършил е и „Електронен бизнес и електронно управление“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Бил е ИТ консултант в Националната здравноосигурителна каса. В периода между 2013 г. и 2022 г. е работил като директор в дирекция „Софтуерна интеграция“ в „Информационно обслужване“ АД. Бил е експерт в Агенция „Митници“, както и в Министерството на здравеопазването. Има трудов опит и в частния сектор.

Беше зам.-министър на електронното управление в кабинета „Денков“.

Министър на енергетиката – Владимир Малинов

Снимка: БГНЕС

Изпълнителен директор е на националния газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Преди да поеме управлението на дружеството е ръководил процесите, свързани с регулаторни въпроси, отношенията с европейските институции, сертифицирането и отделянето на преносния оператор, както и прилагането на пазарните мрежовите кодекси на ЕС в областта на природния газ.

Председател е на Съвета на директорите на „Газов хъб Балкан“ и е член на Борда на директорите на Gastrade S.A. – проектната компания, която изгражда терминала за втечнен газ край Александруполис. Член е и на Борда на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ.

Министър на здравеопазването – д-р Галя Кондева

Снимка: Facebook

Специалист по вътрешни болести и хематология. В трудовата й биография се включват работа в Университетската болница за спешна помощ „Пирогов“, в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, в ДКЦ „Вита“ и в НЗОК.

От 2022 г. е директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания.