Проучване на Агенцията по заетостта може да помогне на хората, които обмислят да сменят професията си и на тези, на които им предстои избор на първа професия. Хората, завършили средно образование, ще са малко по-търсени, отколкото висшистите. Проучването е за следващите от 3 до 5 години.

А кои са най-търсените професии. Първо, за тези с диплома за висше образование. Най-търсени ще се архитектите и строителните инженери. Глад за кадри ще има и в здравеопазването, но за медицински сестри и лаборанти. Ще се търсят учители, икономисти и ИТ специалисти.

За хората със специално образование. Най-търсени ще бъдат специалистите в търговията и в хотелиерството. Ще се търсят също строители и шофьори.
Експерти прогнозират още, че в секторите, в които има недостиг на работна ръка, има и най-голям шанс за повишаване на заплатите.

Любомир Христов очаква да започне първата си работа в адвокатска кантора, но казва, че близо два месеца е търсил своето работно място:

„Има пренасищане в  сектора, аз съм завършил право. Има много юристи и затова“, казва той.

Любомир се е включил в програмата за младежка заетост и работодателят му ще получи част парите за неговите осигуровки и заплата.

„Така или иначе смятам, че в бъдеще доходите ми ще се увеличат“, заяви мъжът.

Основание за оптимизъм по отношение на доходите има, отчитат икономистите. Причината е, сериозният недостиг на кадри.

„Самото правителство има доста агресивна политика по отношение на доходите, най-вероятно минималната работна заплата ще се увеличава доста сериозно в следващите години. Така че конкуренцията между работодателите за кадри само ще се задълбочава“, казва икономистът Адриан Николов.

Снимка: iStock

От Стопанската камара също очакват доходите ни да растат, защото в момента търсенето на служители превишава значително броя на свободните работници търсещи работа. Безработицата в страната е ниска 5,6% на сто:

„Анализът е, че  доходите биха нараснали между 8 и 10% , но това е съвсем средно в някои области могат да нараснат с 17% при много квалифицирани кадри в други само с 8%“, коментира доц. д-р Щерьо Ножаров.

Резките темпове на увеличаване на доходите обаче карат все по-често бизнеса да търси възможности за използването на изкуствен интелект, който да замени липсващите служители.