Специализираната прокуратура повдигна обвинение на кмета на Божурище Георги Димов за престъпление по служба и го остави в ареста за още 48 часа. Вероятно до края на седмицата обвинението ще поиска от спецсъда постоянното му задържане.

Снимка: bTV

Кметът продал общинска земя при съмнителни условия и на цена за 2 лева и 16 стотинки на квадратен метър в Божурище. Според обвинението търгът за 80-те декара земеделска земя е организиран така, че много граждани да не са получат достъп до участие в него.

Прокуратурата твърди, че на сайта на общината само за час е била качена обява за продажбата на апетитните имоти. За това и кметът е обвинен в длъжностно престъпление.

Прокуратурата е повдигнала обвинение и на зам.-кмета на Божурище и на началника на отдел „Общински имоти” за съставяне на документи с невярно съдържание.

Снимка: Глория Николова

Преди да изтече 14 - дневният срок за обжалване, за един работен ден са сключени договори с купувачите на земите, отразени са в Агенцията по вписванията в Сливница, отписани са от книгите на общината и са предадени на новите собственици. Те са три юридически лица и едно физическо. Физическото е висш следовател  в Националната следствена служба. В едно от търговските дружества пълномощник е бащата на кмета.

При годишна заплата от 22 000 лева кметът е изтеглил заем един милион лева. Прокуратурата ще поиска Георги Димов да бъде отстранен от длъжност.