С обвинение за длъжностно престъпление ще се сдобие кметът на Божурище Георги Димов заради продажбата на общинска земя при съмнителни условия. Това стана ясно на брифинг на прокуратурата днес. Заместничката му Габриела Дончева и началникът на отдел „Общински имоти” Цветелина Димитрова пък ще отговарят за документно престъпление.

Държавното обвинение ще иска и отстраняването на Димов и Дончева, като съдът ще решава и дали кметът ще остане под стража.

Според събраните до момента данни след решение на Общинския съвет за продажба на имотите на търг, обявата е била качена на сайта на общината само час преди крайния срок. Дончева и Димитрова пък съставили и подписали протоколи, според които обяви са били лепени на табла в кметствата в Божурище и Гурмазово – а това не отговаряло на истината.

За нередностите председателят на ОбС сигнализирал на кмета, който обаче разпоредил търгът да се състои.

След провеждането му само в рамките на ден договорите за продажба били сключени и вписвани – без да е изтекъл срока за обжалване и при положение, че е бил внесен протест в съда. Новите собственици са 3 юридически лица (пълномощник на едно от които е бащата на Георги Димов) и физическо лице – служител от Националната следствена служба.

„Установява се как физическото лице и фирмите са разбрали за провеждания търг – само те, а не всички граждани, които са имали интерес”, коментираха от прокуратурата.

Според прокуратурата имотите (за които още в началото на годината кметът твърди, че са в мочурище и не са в регулация) са продадени за 2,16 лв. на квадрат, а гранични на тях парцели са стрували по 40-50 евро на квадрат. Тепърва ще се прави експертиза за реалната цена на продаденото, от която ще стане ясно с колко е била ощетена общината.

Ще тече и административно производство по отношение на самите продажби.

По време на брифинга стана ясно, че кметът е изтеглил 1 млн. лв. кредит от банка при годишна заплата от 22 000 лв., като и взел кола на лизинг. Ще се установява с какво е обезпечен заемът.