Търгът за продажба на земя в Община Божурище е бил незаконен. Това заявиха в „Тази сутрин” бизнесмени, имащи желание да участват в наддаването. Те допълниха, че до последно не е имало официална информация за провеждането на търга.

Вчера беше арестуван кметът на Божурище Георги Димов. Спецпрокуратурата, заедно с Комисията „Антикорупция” и Столичната полиция започна разследване срещу него за длъжностно престъпление. В ареста са и зам.-кмета, и секретарката на общината.

Причината за акцията са четири поземлени имота, според прокуратурата те са продадени за 160 хил. лв,, вместо на цена от 8 млн. лв., а това е ощетило бюджета на общината.

Александър Йоцев обясни, че фирмата му е искала да участва заради апетитната цена на квадратен метър – 1,6 лв., при положение, че в района варират между 20 евро и 50 евро на кв.м.

Снимка: bTV

„Нямаше откъде да получим информация за търга. Ние до последно се интересувахме как ще бъде проведен, но нямахме информация, така не можахме да закупим книжа и да участваме. Нашите разчети показват, че щяхме да играем в търг при цена 20 евро за кв.м.”, каза Йоцев.

Вчера от прокуратурата оповестиха, че земята е продадена за цена от 2 лв. на км. м. Асен Гагов също е останал разочарован от публичното наддаване.

„Дъщеря ми всеки ден проверяваше сайта на общината. Беше обявен търг с първоначална цена 1,6 лв. за кв.м., което ни се видя много евтино, защото в района земите вървят от 20 евро до 50 евро на кв. м. До тези имоти, преди три месеца фирма купи 8 дка земя от общината за 860 хил. лв.”, допълни Гагов.

Бизнесменът допълни, че местни фирми не са успели да участват в търга, а само такива, които са били приближени до кмета на община Божурище. Бизнесменът каза още, че веднага е подал сигнал до председателя на общинския съвет в града Георги Димитров и е завел дело.

„При прегледа на документите, считаме, че има изключително много допуснати нарушения  в процедурата – липса на обявление в кметството на село Гурмазово. Това обявление е задължително, защото там се намират въпросните земи. Подозирам, че същото обявление не е било качено на сайта на община Божурище”, каза Георги Димитров и допълни, че това прави процедурата незаконосъобразна.