Спецпрокуратурата задържа кмета на Божурище Георги Димов и двама общинари заради подозрения, че с имотни сделки са ощетили местната хазна.

Снимка: bTV

Вместо с нормален работен ден община Божурище осъмна с полиция. Разследван за продажба на 80 декара 4 общински имота на занижени цени е кметът Георги Димов.

Снимка: bTV

„Купувачите са търговски дружества, за едното към момента е ясно, че бащата на кмета в един момент е бил пълномощник на дружеството, за тези дружества се проверява информацията, че имат определени връзки с местната администрация”, заяви Иван Гешев – зам.-главен прокурор.

Кметът е разследван и за документни престъпления.  

„Според колегите манипулирани търгове са продадени на цена от 150/160 хиляди. С колко е ощетена общината – ще излезе около 8 млн лева, продадени са за 160 хиляди лева, може да си прецените”, каза още Гешев.

Снимка: bTV


Близо 6 часа след началото на специализираната акция кметът на община Божурище напусна работното си място, с белезници.

„Вярвам изцяло на държавата и на всяка една институция, която извършва проверката”, заяви кметът на Божурище Георги Димов.

Снимка: bTV

На въпрос дали това е провалило кампанията му за есента Димов отговори, че се надява когато следствените органи си свършат работата, всичко това да се окаже едно излишно действие.

Задържани за 24 часа са още заместник-кметът на Божурище Габриела Дончева и деловодител.

Снимка: bTV

Преди десет дни административният съд на София област е отхвърлил три от жалбите по сигналите срещу сделките, защото са неоснователни. Решението за сделките е взето с гласуване на Общинския съвет с 9 гласа "за".

"Подкрепих го, защото това е земя ливада. Тя е такава земя, не може да е по-скъпа”, заяви Иван Миланов, общински съветник от ГЕРБ

4-ма са били против, а други са се въздържали.

„Първият ми мотив беше ниската цена на имотите. Вторият ми мотив е, че общинска земя се продава, когато общината е в тежко финансово състояние. Нашата община е близо до София и е в отлично финансово състояние”, каза Мая Карамфилова, общински съветник от ГЕРБ.

Сред подкрепилите решението на съвета е и един от противниците на сделката сега.

Още в края на януари арестуваният днес кмет на Божурище Георги Димов е коментирал случая с 80 дка земеделска земя, продадени на търг при съмнения за злоупотреба. Във „Фейсбук” той нарича твърденията „фалшиви новини” и показва множество документи, свързани с четирите имота.