Клубовете на плажа в Слънчев бряг, за които вицепремиерът Валери Симеонов твърдеше, че не спазват разпоредбите, се оказаха напълно законни, установи проверка по заповед на министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

Други 32 преместваеми обекта на плажната ивица не са предвидени или са в несъответствие с одобрената от министъра на туризма схема и са без разрешение за поставяне от главния архитект на община Несебър.

Според Валери Симеонов клубовете „Дъ уан”, „Ла Кубанита”, „Какао бийч”, „Дел мар” и „Бедрум” (които вицепремиерът нарича „Единият”, „Кубинка”, „Какао плаж” и „Спалня”) са в нарушение. Проверката обаче установи, че обектите отговарят на предвидените в схемата конфигурация в план и местонахождение.

Съгласно Закона за устройство на територията за тези преместваеми обекти са издадени разрешения за поставяне от главния архитект на общ. Несебър.

Обектите в нарушение са общо 32 по плажната ивица на Слънчев бряг – 20 на южния плаж, пет са на централния, а седем – на северния.

На „Слънчев бряг – юг” премахнати през 2017 г. метална ограда и паркинг са възстановени на същото място. До паркинга са изградени незаконно волейболно игрище, спортна площадка, метална трибуна за зрители със сцена и бетонова настилка с площ около 1000 кв. м.

На „Слънчев бряг – изток” без разрешение върху плажната ивица има открит паркинг с настилка от чакъл и филц с площ около 8000 кв. м. Има също и навес за автомобили, който видимо навлиза в площта заета от дюни.

На тях ще им бъдат съставени констативни актове и ще им бъдат издадени заповеди от кмета на общината за премахване или за въвеждането им в одобрената вече схема.