МОН утвърди новите учебни програми за учениците в XI и XII клас по български език и литература, математика, гражданско образование, чужд език и физическо възпитание. Преподаването по тях ще започне  от учебната 2020/2021 година.

Снимка: btvnovinite.bg

Изцяло се променя принципът на преподаване в XI и XII клас - не хронологично, а тематично. Произведенията ще бъдат обединени в теми като  „Родното и чуждото“, Любовта“, „Вярата и надеждата“, „Трудът и творчеството“ „Миналото и паметта“, „Обществото и властта“, „Животът и смъртта“, „Природата“ и „Изборът и раздвоението“. ". Запазени са авторите, но е намален броя на произведенията. Извън задължителната програма остава "Криворазбраната цивилизация" на Добри Войников.

Снимка: btvnovinite.bg

„Посвещение“ на Петя Дубарова, „Бай Ганьо журналист“ на Алеко Константинов, комедията на Станислав Стратиев „Балкански синдром“ и „Ноев ковчег“ на Йордан Радичков, както и „Крадецът на праскови“ на Емилиян Станев са сред новите задължителни творби.

Другата новост е предметът гражданското образование – той е насочен не само към практическа ориентация на учениците за съвременната структура на държавата, но и нейното функциониране.

С утвърждаването на тези програми се затваря пълният цикъл за осигуряване на обучението по общообразователна подготовка за учениците от I до XII клас. От МОН уверяват, че промените ще се въвеждат поетапно и няма да се получаават дупки в знанията. Учители признават, че досега са препускали през материала. Надяват се новият подход да им даде възможност за по-задълбочени познания.