В направените проби на украинските продукти, внесени в България, няма нищо притеснително. Това заяви земеделският министър Кирил Вътев в местността „Паниците“ край Калофер, където откри 18-ия Национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни.

След като през последните дни се появи информация, че внесените украински продукти са замърсени, днес министърът отрече тези съмнения.

Пред журналистите той обясни, че проверките от рафта в магазините до производството на мляко и млечни продукти показват завишаване на цените за крайния потребител. По тази причина ще се разработи нов закон за търговията на аграрни стоки, благодарение на който ще се сложи рамка на надценките. 

След протестите на производителите, които се проведоха в началото на седмицата, и след като се стопира вкарването на слънчоглед от Украйна, до внос в следващите два месеца ще се стигне само при нужда, стана ясно още от думите на Вътев.

„По принцип генерално споразумението между Украйна и Европейската комисия е за четирите култури – пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, но ние нямаме проблем с другите три култури, ние имаме проблем единствено със слънчогледа, защото той не само се произвежда в черноморския басейн, той тук се и преработва. Това е поет ангажимент от самата Украйна - тя няма да допусне внос на слънчоглед, но ако има нужда, всичко ще бъде регламентирано с лицензионни режими и в България ще влизат само толкова, колкото е необходимо“, обяснява още министърът на земеделието.