Политически трус след изгонването на 70 руски дипломати от България. Стигна се до нов разрив между управляващите и до извънредно изслушване тази вечер на премиера в оставка Кирил Петков.

Близо 3 часа продължи закритото заседание на Народното събрание, където беше изслушан Кирил Петков заедно със шефове на служби по темата с дипломатите. След него Петков се опита да обясни, че е искал да убеди депутатите, че решението за отзоваване на руските дипломати е дълъг процес, започнал още през март, в него са участвали службите, а руското посолство всъщност не остава без служители. 

"По време на изслушването чухме всички служби. Ясно стана, че това е един дълъг процес, който е започнал още през март", заяви Петков. 

Той допълни, че се е изяснила ролята му в решението:

„Много ясно беше докладвано, че аз, като министър-председател, съм оглавявал Съвета за сигурност, но реално отделните доклади, има 3 доклада на ДАНС, има доклад от МВнР, който е свикан на база на междуведомствена група. Има оперативно заседание на Министерски съвет, където това е дискутирано. Има един много дълъг процес, който се е случвал и който завърши с това Министерство на външните работи да направи отзоваването във вчерашния ден“.

Идеята за еднолично решение беше поредният опит за политически маневри, добави Петков.

"Аз се надявам, че след днешното изслушване, понеже изслушахме всичките служби и всички потвърдихме едно и също, това, което в момента ви казвам – че реално всички депутати можаха да се запознаят с това", отбеляза още Кирил Петков.