Това изслушване показа за пореден път в какъв хаос е държавността. Изобщо не стана ясно кой взема решенията в Министерския съвет, в Съвета по сигурността. Кирил Петков се опитва да се скрие зад служители на външно министерство, зад някакви доклади. Това каза в парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ след закритото заседание по темата с изгонването на 70 руски дипломати. 

Никой не даде информация кой е взел това решение, допълни тя. 

"В никакъв случай на пленарната зала, и това беше изразено от всички парламентарни групи – не стана ясно как се вземат решенията. Ние оставаме с убеждението, че те се вземат в нарушение на закона, защото има конкретни текстове в Съвета по сигурността кой е председател, кой следва да предложи доклад и с какво мнозинство се взема решението по този доклад", каза Атанасова. 

По думите й това е било демонстрация на един умален модел как е функционирала държавата през последните 6 месеца.

„Оказа се, че от 37, за които ДАНС е сигнализирала министър-председателя, че следва по чл. 9 на Виенската конвенция да бъдат отзовани, само 20 са дипломати. Останалите са някакъв персонал – готвачи, чистачи, фризьори, градинари и всичко останало. Това е безпрецедентно безхаберие“, отбеляза Атанасова.

Тя уточни, че не са виждали никакви документи.

„Кирил Петков е объркан по принцип. Трудно е някави доклади да го объркат допълнително. То просто няма накъде повече, каза още тя.