Решението за руските дипломати, което се случи във вчерашния ден, не е мое решение. То е на базата на Съвета по сигурност и на база на три доклада от ДАНС. Това каза в парламента премиерът в оставка Кирил Петков във връзка с отзоваването на 70 руски дипломати. 

„Това са всички институции в България, които отговарят за сигурността, плюс факта, че Министерството на външните работи отговаря за това. Така че беше може би според мен неразбиране как това се случи, но тези доклади датират от май, юни. Имаме отделни информации още през март", обясни Петков. 

"Има междуведомствен доклад от Министерство на външните работи и има решение на Съвета по сигурност, в който присъстват министърът на вътрешните работи, министърът на отбраната, министърът на външните работи, зам.-министърът на финансите, министърът на електронното управление, началникът на отбраната, главният секретар на МВР, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“, председателят на Държавна агенция „Разузнаване“, директор на служба „Военно разузнаване“, началникът на Национална служба за охрана, секретарят на Съвета по сигурност и представител на президентската институция от 9 юни 2022 г.", каза още премиерът в оставка.