Подписалата меморандум с правителството компания Gemcorp ще бъде обект на нова проверка от българските служби за предходно участие на свързани с Русия лица в нея, като няма да се допуснат съмнителни капитали у нас. Това обяви в специално интервю за bTV министър-председателят Кирил Петков.

Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти, като след разпита си в прокуратурата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че правителството е подписало „меморандум с неясни фирми за милиарди“. Медийни публикации свързаха фонда с руски олигарси в по-ранен период.

Петков благодари на разследващите журналисти за изнесената информация и обяви, че „тези факти ще ни накарат да направим много внимателна проверка, защото нашата беше на база на сегашното състояние“.

„Оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, ако не са или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск“, обяви министър-председателят.

Вицепремиерът Асен Василев обяви, че компанията е дошла с представители на американското посолство, но вчера от дипломатическата мисия се разграничиха от Gemcorp.

„Американското посолство просто и ясно каза, че не застават зад тази инвестиция – нито са „за“, нито са „против“, просто се оттеглят от тази дискусия“, коментира Петков, като допълни, че първата среща на Василев с другата обявена като американска енергийна компания в меморандума – IP3, е била по време на визита в САЩ.

Премиерът подчерта, че е подписано "общо писмо за намерение, но няма абсолютно нищо конкретно като реален договор: "Те просто казаха "Ние имаме средства, които бихме искали да инвестираме в посока енергетика".

Спасяваме тока от въглища с Плана

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен идва у нас другата седмица, за да бъде официално подписан българският План за възстановяване.

„Тя застана още в последната ни среща и каза „Технически всичко сме завършили по Плана“, а сега ще дойде да направи формално подписване на Плана. Нищо няма да се променя, а българите могат да са спокойни, че усвояванията на средствата ще бъдат започнати веднага след това“, посочи Петков.

Снимка: bTV

Той подчерта, че направените от правителството промени са дали възможност електроцентралите на въглища да продължат да работят и освен това авангардни технологии като батериите ще влязат в електропреносната мрежа.

„Много странни неща“ с вноса от Турция

Премиерът днес посети българо-турската граница за инспекция на лабораториите към БАБХ. „Установихме дейности несвойствени и недобре изпълнени“, призна той.

По думите му в помещението за инспекция на животни нямало никакви следи да е използвано по предназначение, а в хладилника на това за месни продукти намерили… цитрусови полодове.

Снимка: bTV

„Много странни неща видях като контрол и управление. Разпоредих още днес ДАНС да се запознае с този въпрос (…) Не можах да чуя добри обяснения“, коментира премиерът.

И беше категоричен – ако искаме истинска протекция на българските производители, пунктовете за внос трябва да бъдат изрядни, а не през границата да се допуска всичко.