Посолството на Съединените щати в България се разграничи от меморандума за сътрудничество, който българското правителство подписа преди дни с инвестиционния фонд Gemcorp.

Търговският аташе на Посолството на Съединените щати не е присъствал на подписването на въпросния меморандум, се казва в съобщението до медиите.

„Освен това нито един представител на правителството на Съединените щати не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е член на българското правителство. Считаме, че твърденията за обратното са в резултат на недоразумение“, се казва в съобщението на посолството. 

Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти, като след разпита си в прокуратурата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че правителството е подписало „меморандум с неясни фирми за милиарди“. Медийни публикации свързаха фонда с руски олигарси.

Вицепремиерът Асен Василев заяви в телевизионно интервю, че “Gemcorp дойдоха при нас с представители на американското посолство“.

„Няма нито една копейка руски пари в Gemcorp, мажоритарни собственици с над 70% са Атанас Бостанджиев и Първолета Щерева, останалите акционери и служители са хора от Франция, Германия, Канада. Имало е руски акционери в миналото, които са излезли преди две години“, заяви вчера в „Лице в лице“ бившият икономически министър Асен Василев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!