Къщата на Райна Княгиня в София ще бъде възстановена и превърната в музей. Това ще стане благодарение на дарение от близо половин милион лева.

Съдбата на една от най-бележитите българки и първата дипломирана акушерка е трагична. Такова е и състоянието на къщата, в която прекарва последните 8 години от живота си.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тази къща за нас е нещо като център на българския дух в този квартал, тя ще бъде един музей, който е необходим, за да съхранява българския дух и преди всичко да възпитава идните поколения”, смята Таня Христова, родственик на Райна Княгиня.

Снимка: btvnovinite.bg

Плановете на общината са къщата да се превърне в музей. А експозицията ще бъде предоставена от наследниците й.

„Надявам се  да направим един много модерен динамичен музей, с видео инсталации, с модерни способи”, казва заместник-кметът Тодор Чобанов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Ремонтът ще бъде извършен благодарение на дарение от над 400 хиляди лева.

„Те ще бъдат дарени под формата на труд и материали, които ние ще приемем, за да може да бъде възстановена. Надявам се до година и половина това нещо да приключи”, обяснява инж. Тодор Кръстев - кмет на район „Сердика".

Снимка: btvnovinite.bg

Първият етаж от къщата ще бъде посветен на Райна Попгеоргиева, а вторият - на поборническото движение, на което тя е помагала активно. 

„Това даже в родовата ни памет се говори, че тя е била като Странджата за тези поборници.Този дух на къщата трябва да бъде запазен на всяка цена”, категоричен е правнукът на видната възрожденка Здравчо Здравчев.

На 29 юли ще се навършват 102 години от смъртта на Райна Княгиня.