Къщата на столичния булевард „Княз Александър Дондуков“ №20, принадлежала на ген. Рачо Петров, не е културен паметник, обяви Министерството на културата (МК).

В съобщение от ведомството се казва, че Главната дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството е извършила проверка по случая с разрушаването на сградата и е установила, че сградата не притежава статут на единичен паметник на културата.

Междувременно, събарянето ѝ беше забавено от авария на строителната техника – използваният за целта багер се обърна в развалините на къщата. В крайна сметка обаче тя беше съборена в рамките на деня.

Снимка: bTV

От МК уточниха, че сградата никога не е била декларирана като паметник на културата.

„В този смисъл събарянето ѝ не подлежи на санкция от Министерството на културата, съобразно Закона за културното наследство“, се казва в текста.

Историята на имота на бившия-министър председател по времето на цар Фердинанд е сложна и объркана. Преди промените имотът бил собственост на печатницата „Софкнига“. Според публикации в пресата частен инвеститор е придобил имота с постановление за възлагане от заличената държавна фирма. Претенции към имота, обаче имат и наследниците на Рачо Петров.

С оглед на това, че сградата попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност – „Ансамбъл „Бул. Княз Александър Дондуков“, и в границите на II защитена зона на археологическия резерват „Антична Сердика и Средновековен Средец“, с МК задължително се съгласуват последващи инвестиционни намерения, се посочва още в съобщението.

Снимка: bTV

По-рано днес, в предаването „Тази сутрин“ по bTV, министърът на културата Боил Банов каза, че „провокира сериозен интерес как може точно по Коледа да започне такова разрушаване на знакови обекти“. Той посочи, че МК е сторило каквото е могло в момента, в който е разбрало за случващото се – разрушаването е спряно. Днес обаче трябваше да стане ясно защо и как е започнало то, дали е законно, или не, дали е морално, или не.

„Къщата е знакова. Със сигурност не е единичен паметник на културата, но би трябвало да влиза в групов паметник“, посочи още той.

Наследниците на генерала са водили дело за собствеността. Твърдят, че милеят за имота, но с общината спорят кой е правил нещо за укрепването му. Директорът на общинския строителен контрол подозира, че с къщата са ставали сделки „на ръба на закона или малко след това“.

Всеки нов строеж на това място трябва да бъде съобразен със закона за културното наследство. А това ще се случи след като съдът окончателно реши чий е апетитният имот в центъра на София.