„Когато участваме в изборите дори и само като наблюдатели, това ни се отразява негативно. Това, че стресът от изборите и от очакването на резултатите ще повиши психически проблеми е лесно разбираемо – ставаме по-нервни, по-раздразнителни, някои изпадат в депресии. Стресът от изборите ни качва кортизолa в тялото и ни сваля тестостеронa“.

Това каза кардиологът проф. Сотир Марчев пред Виктория Петрова.

„Очаква се обаче, че стресът от изборите качва и физическите заболявания – по време на изборите се качват белодробните инфекции, стомашно-чревните инфекции, качва се травматизмът“, допълни той. 

По думите на кардиолога проф. Марчев изборите оказват негативно влиянието върху кръвното налягане.

„Имаме пациенти, които имат песмейкъри. Такива хора като се върнат от избори и като погледнеш какво е правило сърцето им, се установява, че имат 16% аритмии в дните, в които са ходили да гласуват спрямо дните, в които не са ходили. Изборните комисии също са натоварени. Според данните в света кръвното на хората в изборните комисии горното е с 3-4 мм по-високо от обичайното, а долното – с 2-3 мм по-високо. На пръв поглед това изглеждат дребни цифри, но в кардиологията малки промени в артериалното налягане водят до големи сърдечно-съдови проблеми. Участието в избори е тежко“, каза проф. Сотир Марчев.

Снимка: bTV

Той обърна внимание и на жегите. По думите му всяка година умират около 13 милиона души от екстремалните температури. 

„Войните са нещо ужасно, но екстремните температури убиват повече хора от войните. Най-смъртоносни са първите горещини, те са най-лоши. Като минат няколко седмици, тялото се аклиматизира и хормоните го настройват към температурата. Аналогично е през зимата – първите студове убиват повече хора, отколкото последващите студове. Сега първите горещини убиват повече хора, отколкото последващите горещини“, допълни проф. Сотир Марчев.

Кардиологът даде съвети как да се предпазим от жегите:

„Хората да си намерят лятната шапка, да си извадят летните дрехи. Шапката е много важно нещо, главата ни е много кръвонапълнена и харчи 20% от кислорода в тялото. Лесно настиваме от главата, лесно получаваме и слънчев удар от главата. Препоръчваме повече вода, особено сега в горещините, Човек трябва да пие толкова вода, че да не усеща жажда, урината му да бъде светложълта“.