Нови промени ще има в Закона за горивата след анализ с бизнеса и консултации с Комисията за защита на конкуренцията. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Икономическият министър се ангажира за промени, които да гарантират изсветляване на сектора и конкуренцията на пазара. Данъчна амнистия за търговците на горива в сивия сектор, както предложи КЗК, е възможна, но след анализ за ефекта върху приходите в бюджета.

За държавни данъчни складове тепърва ще се мисли. Според министър Емил Караниколов, ако има такива складове, те трябва да са към държавния резерв. „Ще видим и какъв интерес има от сектора за такива складове”, обяви той.

По-малките търговци на горива  внесоха в икономическото ведомство свои предложения за промени в закона за горивата. По-сериозни финансови изисквания предлагат само за производители, вносители и износители на горива.

Банковите гаранции и капитала, който ще се отнася за дистрибуция за вътрешния пазар бе намален на 100 хиляди лева, това смятаме че е напълно достатъчно една фирма, която е на пазара, да гаранрира рисковите процеси”, заяви Симо Симов от Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива.

И докато тече дебат за промените в сектора, премиерът се похвали, че взетите до момента мерки дават резултат. От горивата приходите са с 7% повече така, че мерките действат, обяви премиерът Бойко Борисов.

Очаква се до месец да има повече яснота как ще се промени законът за горивата.