Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов призова патриотичните формации да се обединят за предстоящите парламентарни избори. Като възможни коалиционни партньори той спомена НФСБ, „Атака“ и „Воля“.

Той посочи, че за да има консолидация на патриотично настроения електорат лидерите на партии не трябва да участват в листите. 

„На тези избори има няколко варианта – да се явим самостоятелно, като ние сме готови на това или да направим тюрлюгювеч с някакви партии, надявайки се да вземем повече гласове и третият най-близък до нас вариант е да се потърси обединение на патриотичния вот и подобни формации“

Според него едно евентуално патриотично обединение трябва да споделя общи приоритети по отношение на социалната политика, демографията, семейните ценности и визията за бъдеще на България. 

Каракачанов коментира и работата на 45-ото Народно събрание: „Желанието на българските граждани за промяна беше грубо експлоатирано от хора, на които основната цел е докопване до властта. (…) Вместо да поемат отговорност за управлението на страната, някои от новопоявилите се партии решиха, че това не им е достатъчно и обявиха лозунга на другаря Ленин: „вся власть советам“. Само че българският народ решава колко власт да ти даде, а не твоите мераци или спонсори“. 

Според него изборното законодателство е променено в полза на парламентарно представените партии в досегашния парламент. Той разкритикува и поправката, след която ВМРО вече няма право на представители в ЦИК.

Председателят на НФСБ не беше открит за коментар. Преди дни Валери Сименов също призова за обединение на патриотите.  А лидерът на Атака – Волен Сидеров, ще обяви публично програмните си намерения тази събота.

„Ръководството на „Воля“ ще обсъди предложението и ще излезе с решение“, съобщиха за bTV от кабинета на Веселин Марешки.

„До този момент КОД не участвал в преговори за формиране на коалиция с други партии. Ние сме дясна-консервативна партия и можем да участваме в предизборни съюзи само в защита на десните ценности“, казаха от партията на Петър Москов.