АЕЦ "Белене" за мен не е загубена или безсмислена кауза. Това заяви в Плевен вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Енергийният министър заяви вчера, че парламентът ще реши дали да се строи АЕЦ „Белене“ или наличното оборудване да се използва за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. А в края на миналия месец премиерът Бойко Борисов обяви, че платеното вече оборудване, на стойност 1,3 млрд. лв., за АЕЦ „Белене“ ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“.

"Когато говорим за енергийни проекти, когато са направени инвестиции и на едното място, и на другото място, въпросът да се връща отново от нулева точка и да започне да се обсъжда, не знам дали е целесъобразно", добави Каракачанов, цитиран от БТА.

"Изключително много пари са вложени в проекта "Белене". Тук възниква въпросът тази инвестиция, която е част от средствата, които българинът е отделил и то от 30 години насам, че и повече, какво ще я правим", попита Каракачанов.

"Аз не съм се притеснявал никога да казвам това, което мисля. Да, има определени външнополитически съображения по тази тема, но аз задавам въпроса: Българският интерес къде е?. Някой предлага ли компенсации за едно или друго действие. Ако предлага да седнем и да го обсъдим. Ако не предлага, дайте да си вървим по дневния ред на нашето общество", допълни той.

Според него не бива да се превръщаме във вносител на електроенергия:

"Смятам че е правилно експертите в енергетиката да говорят за това - дали на едно или на две места да има АЕЦ, "Белене" или "Козлодуй". Едно е важно за мен като политик - че България не може да се лиши от статута си на държава, произвеждаща ядрена енергия. Първо, защото има традиция в това отношение и второ - това осигурява енергийна независимост. Би било престъпление, държавата, която изнасяше електроенергия на целия Балкански полуостров, включително държави като Турция и Италия, след 10-15 години да се превърне във вносител - това би било престъпление към бъдещите български поколения", каза още Красимир Каракачанов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Използвани са материали на БТА