Окръжния съд в Добрич разгледа мерките за неотклонение на двамата моряци от кораба "Вера Су". Обвинението поиска постоянното задържане под стража на капитана на кораба и на втория помощник.

Първи пред съда се яви 58-годишният Хайдар, капитанът на заседналия кораб „Вера Су“. Той беше оставен за постоянно в ареста. Според съда от събраните до момента доказателства може да се обосновано предположение за съпричастност към престъплението, за което е обвинен. Освен това съществува реална опасност да се укрие, тъй като е чужд гражданин и няма постоянен адрес в България.

След това пред съдиите се изправи 26-годишният Кемал, втори помощник-капитан на заседналия кора, който е бил на вахта по време на инцидента. За него съдиите също решиха, че има достатъчно доказателства за съпричастност към престъплението, както и опасност да се укрие, и постановиха да остане в ареста.

Камери по време на съдебното заседание не бяха допуснати. Капитанът на кораба помоли единствено да бъде поставен при по-добри условия.

Двамата моряци могат да обжалват наложената им мярка за неотклонение на 19 октомври в Апелативния съд във Варна