В момента случаите на коронавирус в България са толкова много, че ако не се приемат бързите тестове, ще има закъснение при диагностицирането на новите заболели, заяви проф. Тодор Кантарджиев по време на седмичния брифинг на министерството на здравеопазването за ситуацията с пандемията у нас.

Има достатъчно добри бързи атнигенни тестове, които установяват заразоносителите в етапа, когато вече активно могат да предадат инфекцията. В момента лабораториите обработват PCR тестовете за 24 часа, но при това натоварване може да се стигне до забавяне на резултатите до три дни. За да не се губи това време и да не остават вирусоносители, които не са под карантина, могат да се ползват бързи тестове като "първи скрийнинг", особено в колективи, където е регистриран случай, заяви  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Неговата препоръка е такива тестове трябва да има приемните на всички болници и в Бърза помощ.

В момента в страната има 185 лаборатории, които правят PCR тестове.

Има и бързи тестове за грип на цена от около 30 лева, които са точни, а това е доста важно предвид задаващият се грипен сезон, за да могат да се различават двете болести, каза Кантарджиев.

По неговите думи засега резултатът от бърз тест за коронавирус се потвърждава с PCR изследване, но се обсъжда в бъдеще той да се приема за окончателно основание за окончателна диагноза.

Опитът на РЗИ е много добър. Обикновено тези тестове за 10-15 минути доказват инфекцията, (ако е активна) в момента, казва  директорът на НЦЗПБ.

Проф. Кантарджиев отново отбеляза колко е важно да се спазват мерите срещу разпространението на коронавируса. "Никой не се е задушил от маска. Ако някой ми говори от 1,5 м с маска, знам че ме уважава и го е грижа за моето здраве", заяви директорът на НЦЗПБ.

По неговите думи заразяването става при дълга експозиция и за да се заразиш при носене на маска трябва да говориш от близко разстояние с вирусоносител поне един час.

Публикация в престижното списание "Ню Инглънд джърнъл оф медицин" твърди, че когато си с маска, дори да се заразиш с коронавирус, изкарваш инфекцията по-леко, а има и по голям шанс да станеш просто вирусоносител, без да се разболееш. Подобни изследвания има и в Германия, каза директорът на НЦЗПБ.

В контрола за спазването на мерките трябва да се включат всички държавни институции, каза Кантарджиев и даде пример с БАБХ.

Противоречивото говорене от лекари в момента е най-опасно за обществото, заяви директорът на НЦЗПБ

Не трябва да се прекалява с имуностимулантите в тази ситуация, посъветва Кантарджиев и препоръча на хората повече физическа активност, а "прозорците трябва да се отворени колкото може, докато издържим", за да се проветряват помещенията.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията в Атланта, САЩ, е доказал, че болните престават да са заразни след 10 ден. Изключението е един човек на 2000, но това са хора, които са засегнати много сериозно и коронавирусът да се е настанил трайно в белите им дробове, каза Кантарджиев.

Вижте повече във видеото!

  • 293 са новите случаи на коронавирус у нас
  • 96 нови случая на COVID-19 у нас
  • 239 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 262 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!