Приключиха консултациите на парламентарно представените сили с президента Румен Радев на „Дондуков“ 2. Така предстои следващата конституционна процедура - връчване на мандата за съставяне на кабинет на най-голямата парламентарна група „Продължаваме промяната“. 

По време на консултациите от „Има такъв народ" и „Демократична България" обявиха готовността си да работят за ново управление, като се загърби егото и се наложи карантина от "корупционния вирус", а от „Възраждане" поискаха нормализация на живота в страната.

Представители на най-малобройната партия в парламента дойдоха в президентството без маски и заявиха настояването си зеленият сертификат да отпадне.

Хронология на консултациите

Във втория ден на консултации, президентът беше категоричен, че ИТН е доказала себе си като полититеска сила, която е част от промяната и трябва да има принос към решаването на проблемите в държавата.

„Убеден съм, че ангажиментът, който поехте за търсене на баланса в едно бъдещо управление, основано на знанието и почтеността, са важни в една политическа среда, в която произволът, невежеството и арагантността са вземали връх. Вашето участие е важно“, заяви Радев.

Председателят на групата Тошко Йорданов увери, че „Има такъв народ“ ще продължат да следват политическата си линия и ще направят всичко, за да има нормално правителство: „Ще продължим да бъдем каквито сме – без политическо лицемерие, ще сме предвидими и лоялни партньори, ако, разбира се, колегите също са такива“.

Държавният глава посочи пред ръководството на „Демократична България“, че с вота си на последните избори българите са показали, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и злоупотребите с власт: „Историята е показала, че в трудни моменти демократичните формации са правили стъпка напред, а не встрани“.

Според ДБ управлението след третите избори изглежда безалтернативно, но въпросът е как то ще функционира после. „Първата характеристика на мнозинството, което се очертава, е че то функционира самостоятелно - без ДПС и ГЕРБ, които са носители на корупционния вирус. Тази карантина от носителите на корупционния вирус е важна предпоставка за решаване на този проблем“, коментира Христо Иванов.

Според него другите задачи са съдебната реформа, да не отиде правителството в ляво и да се отстоява евроатлантическата ориентация на страната. Да не се прави компромис във външната политика по отношение на северна Македония пък поискаха от най-малката партия в парламента „Възраждане“.

„Считаме продължаването на всички противоепидемични мерки да е нещо, което да бъде прекратено като практика и да се премахне и зеленият сертификат, като тежка дискриминацонна форма“, заяви Костадин Костадинов.

Радев отговори: „Аз се надявам, че когато предлагате мерки за справяне с пандемията да имате предвид живота на всеки българин, защото по 100 човека на ден умират и лекарите са претоварени“.

С партия „Възраждане“ приключи и третият кръг от консултации след изборния маратон през тази година. След края на преговорите предстои да се разбере кога ще бъде връчен проучвателният мандат за правителство.