Огромни надежди се възлагат на ваксините срещу коронавируса и на бъдеща масова имунизация с тях. Какво представлява обаче самата РНК ваксина, която се очаква да е сред първите одобрени в Европа?

Тя съдържа информация за синтез на един от вирусните протеини, който пък служи за антиген, обучаващ имунната система на човека да разпознава и обезврежда вируса.

Информационната РНК попада в цитоплазмата на клетката и там се случва синтеза на вирусния протеин.

А генетичният материал на човека се намира в ядрото на клетката, докъдето информационната РНК не достига. Затова са несъстоятелни конспиративните теории, че ваксината ще промени генома ни, обясняват специалистите.

Ваксини не се препоръчват за хора с висока температура. Също - ако приемат лекарства срещу кръвосъсирване или имуносупресори, както и при бременни.

Информацията конкретно за ваксините срещу коронавируса засега черпим от документи, публикувани във Великобритания и Съединените щати.

В Евросъюза все още се чака оценката на регулатора, след която документацията също ще стане публична.

Технологията на РНК ваксината не е създадена сега, позната е на научните среди от години, което е сред обясненията за бързото откриване на продукт срещу COVID-19.

Другото обяснение са по-различните срокове, в които регулаторът разглежда и оценява резултатите от проучванията.

"Технически няма как да причини самата ваксина заболяване, тъй като тя не е самият болестотворен агент, тя не го носи. Ваксината реално е информация за една от съставните части на болестотворен агент", обясни доц. Любомира Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести.

Първа разрешение в Евросъюза се очаква да получи РНК ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

Тя кандидатства за позволение за поставяне при хора на и над 16-годишна възраст.

Около 40 хиляди души са участвали в клиничните изпитвания - на различна възраст, пол и етнос. Не само здрави, но и такива с хронични заболявания.

Възможните странични реакции по-често са леки и като при други ваксини - реакция на мястото на инжектиране, умора, главоболие.

"Човек дори да си удари пръста за няколко часа и дни може да го боли, все пак това е една манипулация , представляваща инжекция. Така че мисля, че страничните реакции са очаквани", заяви доц. Любомира Гломб.

При проучванията хората са били разделени на две групи. В едната е поставена реалната ваксина, а в другата - плацебо.

В групата на реално ваксинираните - 8 души се разболяват от COVID-19, но го карат леко, а в групата на плацебо - 162-ма.

"Ние сме готови да приемаме комбинация от няколко лекарства, за които няма никакви доказателства, че протектират срещу коронавирусна инфекция, но ни е страх от една интервенция, която вече доказано предотвратява голяма част от тези инфекции", коментира проф. Георги Момеков, преподавател във Фармацевтичен факултет на МУ-София.

За кои хора ще са противопоказни ваксините срещу COVID-19 ще е ясно след одобрението им от Европейския регулатор. При хората с хронични заболявания е важен индивидуалният подход, и преценката на лекаря.

"Тук следва да се прецени тежестта на всяко едно хронично заболяване, индивидуалните възможности на организма и лекарят консултант или общопрактикуващият лекар да преценят необходимостта от ваксинация или противопоказанията за това", обясни проф. Мариана Мурджева, ректор на МУ-Пловдив и член на Национален ваксинационен щаб.

Ако европейският регулатор даде зелена светлина, първите ваксини у нас се чакат в началото на януари.