Има ли и какви са възможните, които да създадат стабилно управление?

Данните за разпределението на мандатите изчислиха специално за bTV от агенция "Маркет линкс" на база резултатите, обявени от ЦИК при обработени 100% протоколи.  

 

Така ГЕРБ-СДС получават - 67 мандата, "Продължаваме промяната" - 53, ДПС - 36, “Възраждане” -27, БСП - 25, “Демократична България” - 20, а “Български възход” - 12.

Мандати на партиите в парламента

Първите и вторите - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" получават общо 120 места в 48-ото Народно събрание. На двете партии не им достига един депутатски мандат за стабилно мнозинство. 

Лидерът на ПП Кирил Петков вчера заяви пред bTV, че той и колегите му няма да участват в коалиции с ГЕРБ и ДПС. 

 

С кого може да управлява ГЕРБ?

 

Ако към техните мандати се добави и резултатът ДПС се получават 103 мандата. 

В този случай ще е нужна поне тройна или четворна коалиция. 

Хипотетично, ако от “Български възход” подкрепят ГЕРБ и ДПС, то мандатите на трите партии ще станат 115. Това същи е недостатъчно за стабилно мнозинство в 240-местния български парламент.

Това означава, че ГЕРБ ще трябва задължително да търсят подкрепа и от останалите три сили - “Възраждане”, БСП или “Демократична България”. 

Какви са възможностите за обединение около вторите - "Продължаваме Промяната"? 

Ако към резултата на ПП се прибавят тези на останалите участници в коалицията, която създаде предишното редовно правителство БСП и “Демократична България”, то се получават се 98 места в парламента. Това също е недостатъчни за мнозинство.

При изключване на ГЕРБ и ДПС, то коалиция на ПП би могла да се случи само с участието на “Възраждане”.