Нови нарушения в лятната резиденция, свързвана с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк "Росенец“, откри Върховната административна прокуратура.

В същото време общинската администрация в Бургас повече от седмица не може да намери строителя, за да установи правомерно ли се обитават постройките.

Три седмици след започналите проверки по Черноморието от Върховната административна прокуратура откриха нови нарушения.

Констатирано е, че крайбрежната плажна ивица на „Росенец“ няма статут на морски плаж. Няма и съставен акт за държавна собственост.

Проверяващите не са открили документи за нито един от строежите и постройките в така наречения „Летен сарай“ на почетния председател на ДПС.

Пристанът за яхти няма издадено разрешение за строеж и одобрен инвестиционен проект, са установили проверяващите.

"В „Росенец“ е като в Бермудски триъгълник, в който изчезва законността", коментира общинският съветник Константин Бачийски.

Прокурорите се натъкнали и на документно престъпление - пристрояването на пристанището не е извършено през 80-те години на миналия век, както е посочено в нотариалния акт.

Без документи са и другите изградени строежи и обекти на нос Чукалята. 

"Не са представени строителни книжа на място и при проверка в община Бургас не е установено наличие  на одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж".

bTV разполага с Уведомление от 2014 г. от управителя на Строителния надзор, в което пише, че документите са внесени и в общината.  

"Какво се е случило с това строително разрешение? Защо сега го няма? Някой крие ли го?... Как може да няма проект?! През цялото време на нас ни се обясняваше досега, че има проекти, че са одобрени, че има строително разрешение", каза Димитър Найденов, общински съветник от „Демократична България“.

От общината отказаха коментар. Седмица след ултиматума в 7-дневен срок да им бъдат представени всички строителни документи, обясниха, че търсят строителя.

"За да бъде приключена процедурата, е необходимо да изтече срокът за представяне на документи от страна на строителя или отговор от негова страна", казват от общината.

Единствените хора, които срещаме на мястото, се представят за охранители.

Земеделската територия, както се води ивицата, е на път официално да бъде призната за плаж. За целта се изготвя специализирана карта, но процедурата е сложна и продължителна, уточниха от Министерството на туризма.

Прокуратурата откри нарушения и при жилищна сграда в местността Буджака в Созопол. Откритият басейн не е въведен в експлоатация. Установено е и, че вместо две сгради в два имота, има един строеж на два терена.

Строителният контрол е сезирал кметовете на Бургас и Созопол за предприемане на действия по компетентност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!