Седмица след ултиматума на общинската администрация в Бургас да се провери дали постройките в парк „Росенец“ имат необходимата документация – видим резултат няма. 

Край „Летния сарай“ на Ахмед Доган част от оградата е премахната. В момента сградите в района са със статут на строеж. До проверката на общината се стигна след обществен натиск да се осигури достъп до плажа. 

Снимка: btvnovinite.bg

На 11 август е постъпило писмо в общинската администрация от собственика на имота с описани съставените по време на строителството актове и протоколи. В него пише още, че строителната ограда е премахната. Строителният надзор също е уведомен. 

Към настоящия момент няма данни дали писмото от общината за извършване на проверка е получено от строителя. За да бъде приключена процедурата е необходимо да изтече срокът за представяне на документи от страна на строителя или да постъпи отговор от негова страна. 

„Действията на администрацията напомнят онази приказка: „Исках да ги проверявам, но нямах желание“. Изобщо не е необходимо да се изисква нито Надзора, нито строителя, за да направиш контакт със собственика и да му поискаш документите – той е длъжен да ги предаде. Тези писма и срокове не са задължителни, администрацията си ги измисля“, коментира общинският съветник от „Демократична България“ Димитър Найденов. 

По думите му на въпрос към зам.-кмета на Община Бургас инж. Чанка Коларска дали за имота се заплаща такса смет и данък сгради – собственикът е заплатил 67 хил. лв. за всички налози. 

„Данъкът за придобиване е 44 хил. лв. За останалите 23 хил. лв. не става ясно дали за са данък сгради и смет. Общината твърди, че за този имот, къща има Акт 14 или груб строеж. Всички виждаме, че това няма нищо общо с груб строеж. Когато има Акт 14 обектът се нанася на Кадастралната карта. Може би, до ден днешен на Кадастралната карта на град Бургас са нанесени старите сгради, които са хангар, депо, гараж. От 2014 г. насам не се вижда промяна“, допълни Найденов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Общинският съветник от СЕК Константин Бачийски заяви, че не само пътят до имота, но и този покрай къщата е общинска собственост. За същото трасе от Специализираната прокуратура установиха, че няма разрешително в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.