Плажна ивица без свободен достъп, изградено без разрешение яхтено пристанище и сгради без одобрени инвестиционни проекти и разрешения за строеж – всичко това е открила прокуратурата в парк „Росенец“ край Бургас при проверката си на т.нар „Летен сарай“. Хотелският комплекс, обитаван от почетния председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган, попадна в центъра на общественото внимание, след като опозиционни активисти опитаха да стигнат до недостъпния му плаж и се сблъскаха първо с охранители от НСО, а при следващия опит – с полиция и организирано пристигнали в района симпатизанти на ДПС.

От днешното съобщение на прокуратурата става ясно, че в „Росенец“ е констатирано, че ивицата няма статут на морски плаж, достъпът е ограничен с метални платна, а имот държавна собственост е без съставен акт за такава.

Снимка: Прокуратура на Р България

В регионалното министерство няма одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж на пристана за яхти и лодки на „Летния сарай“. Пристанището не е и в регистрите на този тип съоръжения. Няма и удостоверение за експлоатационна годност.

В нотариалния акт пише, че пристрояването на пристанището е извършено през 80-те години, но проверката на място и кадастралните скици на имота показват, че това не е така. Заради данни за документно престъпление материалите са изпратени на Върховната касационна прокуратура.

Снимка: Прокуратура на Р България

На самия нос „Чукалята“ е установено, че три масивни сгради (на 2 и 3 етажа), три бунгала и оранжерия са без одобрени инвестиционни проекти и издадени разрешения за строеж. По същия начин общината в Бургас не е разрешавала поставянето на преместваем обект, използван от охраната.

За всички нарушения е информиран строителният контрол, който трябва да предприеме съответни действия.

И другаде

По отношение на жилищна сграда в местността Буджака край Созопол е установено, че тя е изградена в нарушение на Подробния устройствен план, тъй като имотът е бил за вилно застрояване, като освен това самата структура на къщата (намираща се върху два отделни имота) се разминава с разпоредбите на действащия ПУП.

Снимка: Прокуратура на Р България

Не са налични и изискуемите протоколи за определяне на линия и ниво на намиращите се на мястото ограда и басейн, като последният не фигурира в издаденото удостоверение на главния архитект на община Созопол и не е въведен в експлоатация.

Снимка: Прокуратура на Р България

При проверка на строяща се сграда за курортно ползване в Обзор е станало ясно, че няма доказателство за законността на стоманобетоновите пилоти, които укрепват близкия скат, а проверката на място е установила, че част от пилотите са в несъответствие с одобрения проект. Не е изградена и заложената в заповед от 2005 г. нова улица. Има и други нарушения по линия на допустимата кота корниз и т.н.

Снимка: Прокуратура на Р България

Кметът на Несебър трябва да уведоми ВАП, ДНСК и РДНСК Бургас за започнатите административни производства.