От този четвъртък, 22 октомври, близките контактни лица на заразени с коронавирус подлежат на 10-дневна карантина. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с издадена през деня Заповед № РД-01-610 /22.10.2020 г., съобщават от пресцентъра на ведомството.

10-дневната самоизолация влиза в сила, считано от последния контакт на въпросното лице със заразен.

Под карантина за срок от 10 дни се поставят и лицата, които са влезли на територията на страната от други държави, посочени в заповед на министъра на здравеопазването по чл. 61, ал. 2 и чл. 63, ал. 4 от Закона за здравето.

Малко по-рано този месец премиерът Бойко Борисов заяви, че е „разпоредил карантината да се намали до 10 дни, защото децата трябва да ходят на училище“.

Поставените под 10-дневна карантина лица са длъжни да не напускат домовете си или мястото, в което са посочили, че ще пребивават за посочения в предписанието срок и да спазват инструкциите, посочени в Приложение № 6 от РЗИ.

Медицинското наблюдение на поставените в изолация се осъществява от общопрактикуващия им лекар, а когато нямат такъв от съответната регионална здравна инспекция. При поява на симптоми за COVID-19 като повишена температура, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса, както и при влошаване на здравословното им състояние по друга причина, изолираните трябва да се свържат със своя личен лекар или съответното РЗИ. 

Заразоносителите без симптоми и болни от COVID-19 с леки клинични оплаквания ще продължат да бъдат поставяни в задължителна изолация и лечение в домашни условия за период от 14 дни от датата на потвърдителното лабораторно изследване. 

На 14-дневна самоизолация подлежат и болни с по-тежки симптоми като задух, които са отказали болнично лечение. 

Болни с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, независимо от клиничното протичане на заболяването, ще бъдат приемани за болнично лечение със задължителна карантина. 

Задължителната изолация и в болнично заведение, и в домашни условия става с предписание на директора на съответната Регионална здравна инспекция. 

На болнично лечение и задължителна изолация, по предложение на лекуващия лекар, подлежат: възрастни хора на 60 г. и по-възрастни, в зависимост от клиничното протичане на заболяването; лица с придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния; болни с тежко клинично протичане като задух или затруднено дишане, поява на храчки или хемоптое. 

Изписването на приетите за болнично лечение става след преценка на лекуващия лекар на състоянието на пациента, при клинично подобрение като липсата на необходимост от кислородна терапия и температура под 37,8 градуса в продължение на 48 часа без употребата на антипиретици и възможност за последваща изолация в домашни условия и придържане към препоръчания режим на лечение. 

След изписването пациентите се поставят на задължителна изолация в домашни условия за 14-дневен период. Медицинското наблюдение на лицата поставени под домашна карантина се осъществява от общопрактикуващ лекар или лекуващ лекар от лечебното заведение, осъществило болничното лечение. 

При влошаване на здравословното състояние на изписаните след болнично лечение, независимо от причината, те трябва да уведомят наблюдаващия лекар или, в случай че не могат да се вържат с него – съответното РЗИ чрез телефон 112. 

Наблюдаващият лекар прави преценка дали се налага хоспитализация и уведомява регионалния център за спешна медицинска помощ за осигуряването на транспорт до лечебно заведение за болнична помощ. 

 • Шест болници в София отказват прием на мъж с пневмония, защото няма COVID-19
 • Помощ за 170 млн. лв.: Държавата ще поеме процент от оборота на спрените фирми
 • И в Стара Загора ще може преболедували COVID-19 да даряват плазма
 • МБАЛ "Св. Мина" ще получи допълнително финансиране
 • Часове до новите мерки: Очаква се трескаво пазаруване преди моловете да затворят
 • Медици напускат болницата в Средец след заповедта за откриване на COVID отделение
 • Позитивна тенденция: Лек спад на новозаразените с COVID-19 у нас
 • България вече е на първо място по смъртност от COVID-19 в ЕС
 • 24 заразени с COVID-19 в Дома за възрастни хора с психически разстройства в с. Пъстрогор
 • „Чети етикета“: Как ще се справят родителите с обучението в електронна среда?
 • Защо "Св. Мина" в Пловдив няма да се трансформира в COVID болница
 • Проф. Кожухарова: Децата до 10-годишна възраст трябва да ходят присъствено на училище
 • Три детски градини ще поемат децата на медицинските работници в Бургас
 • Мерките в моловете: Как ще се справят търговските центрове след затварянето?
 • Директорът на Александровска болница: След 14 дни ще има рязък спад на заболеваемостта и смъртността
 • 3568 са новите случаи на COVID-19 у нас
 • Новите мерки срещу COVID-19 влизат в сила в 23:30 ч. тази вечер
 • Болницата в Силистра с апел за кръводаряване
 • Крачка назад: Заради липса на финанси „Свети Мина" няма да е COVID болница
 • ЕС дава 511 млн. евро в подкрепа на българската икономика