На някои българи ще им се наложи да работят в почивните дни за Коледа и Нова година. bTV провери как трябва да са се заплаща за този труд.

Тази година почивните дни за коледните празници са от Бъдни вечер в събота – 24 декември – до сряда – 28 декември включително. А за Нова година са почивни 1 и 2 януари.

За работа на официалните празнични дни – 24, 25 и 26 декември, както и 1 януари, работодателят е длъжен да плати на дежурните си служители дневна надница – в минимум двоен размер.

Останалите дни са почивни, и за тях допълнително се плаща извънредният труд – в размер на 75%.

„Ако работим по график, се заплаща двоен размер на възнаграждението. Ако трудът е извънреден – надницата достига четворен размер. Извънреден труд полагат работещите при ненормиран работен и подневно отчитане на работното време, като извънредният труд се полага с нарочна заповед от работодателя“, уточни Ваня Джупанова от ГИТ.

В центъра за видеонаблюдение на Община Монтана дежурството е денонощно. На смени се редуват 10 души. На две дежурства се полагат три почивни дни. Благой Благоев работи в центъра от пет години. На Коледа е на работа през деня, а навръх Нова година - нощна смяна.

„Няма празници, няма делници – когато си на смяна, тогава“, казва Благой. Твърди, че е наясно със заплащането за труда в празнични дни. „Всичко е нормално и няма проблем“, отчита още той.

Макар че част от дните са почивни - за тях допълнително възнаграждение се полага при извънреден труд. Двойната надница пък е за празничните дни.

От инспекцията по труда припомнят - работодателят подлежи на санкции, ако не плати поне двойно труда на дежурните си служители в празничните дни. До края на 2022-ра пък трябва да се използват и дните отпуск, останали от 2020 г. В противен случай давността им ще изтече.