В новите промени в Закона за устройство на територията се дава власт на общинските съвети за високото строителство. Целта е да бъде спасен от натиск главният архитект на София Здравко Здравков.

„Много по-трудно ще бъде за всеки един инвеститор да окаже натиск върху целия общински съвет, изпъстрен с различна политическа окраска“, коментира депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Снимка: bTV

На практика инвеститорите масово използват законови вратички, които разрешават в центъра на столицата да се появяват небостъргачи. И да променят изцяло облика на града.

Снимка: bTV

„Не съм против високите сгради – казва арх.Петър Торньов. – Често се появява необходимост от втора такава сграда, получават се автоматично едни субцентрове на града. Въпросът е да се проучи наистина сериозно, от градоустройствена гледна точка, къде са тези субцентрове на София, които са необходими и имат потенциала да се развиват“.

Снимка: bTV

Законът създава две зони в София без ограничение за височината – на бул. „Цариградско шосе“ при Интер експо център и на кръстовището на бул. „Царица Йоана“ и Околовръстното шосе.

Снимка: bTV

В XXI век не е модерно да правиш бизнес в небостъргач на пъпа на града, независимо че преди три века е било изгодно да имаш дюкян хем на кюше, хем на чаршията.

Ограниченията за височината в центъра ще са както следва – до 50 метра в идеалния център, в широкия център – до 75 метра, в кварталите – до 125 метра, а в южните квартали отвъд Околовръстното шосе – до 15 метра.

Снимка: bTV

Така няма да има единични високи сгради на неподходящи места, които закриват гледката към Витоша и не са обезпечени с нужната инфраструктура.