Как протича един 520-дневен полет в Космоса. Това разказа Диего Урбина, част от екипажа, участвал в най-дългата симулация на космически полет до планетата Марс – Марс 500.

„Липсваше ми контактът с други човешки същества, да срещаш нови хора по улицата и да си общуваш нормално със семейството си, защото заради скоростта на светлината, радиокомуникацията се забавя и когато изпращаш съобщение, отнема около 20 минути, за да стигне до Земята и още толкова, за да получиш отговор”, обясни Диего Урбина.

В продължение на година и половина той няма достъп до слънчева светлина и свежа храна.

„Храната не беше лоша, но не беше ранообразна. Когато отиваш на Марс, е важно да вземеш възможно най-леката храна, както и трябва да добавяш вода към всичко”, каза Диего.

Ежедневието в космическата совалка преминава по същия начин като един обикновен ден на земята.

„Работехме по 8 часа на ден, но имахме и по 8 часа свободно време, което беше чудесно, защото имахме възможност да направим много от нещата, за които не ни остава време на Земята. Прочетох 27 книги, които за 1 година и половина в нормалния живот никога не бих могъл”, разказа още Диего Урбина.

Прекакраните 520 дни в космическа изолация обаче го карат да оцени повече богатствата, които ни предлага планетата Земя.