Автобуси транспортират децата от наводнените карловски села до училища в близките градове. Очаква се на място да пристигнат още военни, които да помогнат в разчистването. От Община Карлово заявиха, че до този момент пострадалите къщи в района са над 400.

Двете рози за учителите и раницата на гърба са единствените предмети в дома на семейство Павлови часове преди началото на учебния ден.

Александър Павлов ще бъде първокласник- ще живее в Карлово, докато къщата им бъде ремонтирана.

"За мен няма радост в първия учебен ден", казва майка му Магдалена Павлова.

"Ще се боря, докато имам сили това дете да бъде много щастливо", добавя баба му Таня Павлова.

Военни, доброволци и приятели на семейството помагат. Дни след наводнението в Слатина улиците са труднопроходими, с тежка техника помага с разчистването.

"Най-важният урок - човек трябва да е борбен, да не се предава, това му го пожелавам от сърце и да бъде добър с хората, които го уважат", смята Таня Павлова.

До училището в Карлово стигат с кола назаем. Според образователния министър вече е решен проблемът с превоза на всички 20 деца от наводнените райони, но все още има работа до пълното възстановяване на Професионалната гимназия по жп транспорт в Карлово, наводнявана два пъти това лято.

"Според конкретната ситуация ще предприемем действия, които да подобрят училищната среда", казва служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов.