По време на активния летен сезон по морето и в планинските места за отдих нерядко се наблюдава завишаване на цените. За това алармират от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

В условията на пазарна икономика ценообразуването е свободно. Проблем би било, ако информацията за по-високите цени се поднася по начин, който неприятно изненадва хората в последния момент. Това е нещо, за което КЗП може да се намеси, защото по закон всички търговци са длъжни коректно да обявяват цените на предлаганите от тях стоки и услуги, обясняват от комисията.

Как могат да ни продадат по-скъпо? 

Понякога в нарушение на закона търговците обявяват едни цени на етикетите върху продуктите или на щендерите в близост до дадената стока, а на касата маркират по-високи. Това се отнася както за артикули в промоция, така и при продажбите на реални цени.

Как да се предпазим от клопките?

На почивка обикновено се купува най-необходимото. Затова от КЗП съветват да опитаме да запомним цените на избраните стоки и да проследим как се таксуват на касата. Когато потребителската кошница е по-голяма, е достатъчно да запомним цените на няколко от стоките. За предпочитане е това да са най-скъпите или ако са промоционални, тези с най-висок процент отстъпка. В случай, че всяка от тях бъде маркирана на посочената в рекламата или на етикета цена, тогава вероятността и с останалите нещата да са наред е голяма. Но ако има разминаване някъде, е добре да проверим отново цените на всяка от стоките поотделно. 

Как да реагираме, ако на касата установим разминаване между обявена и приложена цена?

Трябва да настояваме стоката да бъде продадена на обявената цена. В случай, че търговецът откаже, от КЗП съветват да не купуваме. Важно е в подобни случаи да се сигнализира и в комисията, за да бъде извършена проверка и ако се наложи, да бъдат наложена санкция. Същевременно ще бъде получено съдействие за възстановяване на надвзетите суми, ако търговецът не е реагирал адекватно.

Какво да правим, ако установим разминаването по-късно?

Добре е да се върнем в магазина и да покажем на служителя на касата или на управителя на обекта маркираното на касовия бон. Трябва да се обясни, че обявената цена в реклама или на етикета е по-ниска от тази на издадената касова бележка. Клиентът има правото да му бъде възстановена разликата или да върне стоката и да му бъдат възстановени парите.

Какво да правим в случаите, когато пазаруваме от временни обекти?

Независимо къде продава - в стационарен магазин, интернет или във временен обект – по закон всеки търговец е длъжен да посочва продажната цена на стоките. Ако самата стока е твърде малка, той може да постави цената в близост до нея, но и тогава трябва да е недвусмислено за кой артикул се отнася тя. Същата тази цена трябва да се маркира на касата.