Първият в България випуск военни лекари, положил клетва през 2017 г., тази година приключва военното си обучение. Догодина им предстои и дипломиране като медици.

Вече пет години Янис Боев и Веселин Николов редуват военната униформа с медицинското облекло.

"Винаги съм имал желание да се занимавам и с нещо военно, като изключим медицината. И то още от малък", разказа Веселин Николов.

По време на обучението си стрелят с автомати и придобиват солидна военна подготовка как да реагират при спешни ситуации на бойното поле. Едновременно с това боравят и с лекарски пособия.

Двамата са част от първия випуск военни лекари, който през 2017 г. положи клетва и започна своето обучение в съвместната програма на Висшето военноморско училище, Медицинския университет във Варна и Военномедицинската академия.

"Ние просто сме част от българската армия и при по-сериозни ситуации трябва да сме по-ефективни и по-добри от нашите цивилни колеги. В това се изразява нашата военна подготовка“, добави Веселин.

Двамата се определят едновременно и като военни, и като лекари. Но признават, че все пак медицината надделява.

"Всеки от нас, малко или много, трябва да се чувства повече като лекар, защото това е нашия дълг. Това е наше задължение – да се грижим за армията", заяви Янис Боев.

Догодина първият випуск военни лекари ще завърши обучението си и в Медицинския университет и Военномедицинската академия във Варна.

"Оттам нататък по поделения по-голямата част от нас, а тези, които са с най-висок успех, ще могат директно да започнат като асистенти във ВМА - София", обясни Веселин.

След дипломирането си военните лекари имат задължение поне 10 години да работят за българската армия.