За трета поредна година не се провежда традиционният парад за 6 май, но само в ефира на bTV ви представяме основните бойни машини на въоръжение в нашата армия.

Гордостта на нашите военновъздушни сили е изтребителят МиГ-29. Самолетите от състава на авиобаза „Граф Игнатиево“ са тези, на които разчитаме за осигуряване на въздушния суверенитет на страната и на съюзното въздушно пространство. От влизането на България в НАТО през 2004 година те носят без прекъсване дежурството по осигуряване на мисията „Ер полисинг“.

МиГ-29 е лек фронтови свръхзвуков изтребител за завоюване на превъзходство във въздуха, способен да унищожава въздушни, земни и морски цели във всякакви метеорологични условия, денем и нощем. Изтребителят е с два двигателя, с тяга на форсаж по 8300 кгс.

Снимка: bTV

Носи управляемо ракетно въоръжение за борба с въздушни цели и неуправляемо бомбово и ракетно въоръжение за стрелба по земни цели. Има вградено 30 мм оръдие, с боекомплект от 150 снаряда.

Все още само на картинка можем да се полюбуваме на F-16, който България купи и предстои да получи. F-16 е гръбнакът на изтребителната авиация в НАТО. Произведеният от Lockheed Martin F-16 Block 70 съчетава най-напредналите способности за 4-то поколение изтребител в алианса и притежава технологии на пето поколение изтребители като F-35 и F-22.

Снимка: bTV

Пакетът за България включва обучение на пилоти, логистично обслужване и оръжия за всички оперативни нужди. Изтребителят е с най-съвременния радар, бордови компютър, както и животоспасяваща автоматична система за избягване на сблъсък със земята. Структурните подобрения позволяват удължаване на живота на самолета с 50% спрямо предишните модификации.

Очакваме нашите 8 F-16 да пристигнат до 2025 г. Обсъжда се и купуването на втори 8.

Във Военновъздушните сили най-използвани в момента са хеликоптерите „Кугар“. Имаме общо 12 машини като 4 от тях са в конфигурация за търсене и спасяване. Вертолетите се използват и за тактически транспорт на войски, товари и военна техника; десантиране, въздушно разузнаване и гасене на пожари.

Снимка: bTV

Навигационното оборудване на вертолета позволява изпълнение на задачи денем и нощем в прости и сложни метеорологични условия.