Васил Божков е бил галеник не само на ГЕРБ, но и на Орешарски, и властите преди това. Тази теза застъпи в ефира на "Важното, казано на глас" по bTV Radio Георги Кадиев. По думите му бизнесменът е бил под чадър през цялото време.

Днес обвиняемият бизнесмен Васил Божков пусна обещаната "Истинска приказка" във "Фейсбук" под формата на комикси. "Всички прилики с действителни лица и събития не са случайни", пише Божков за историята в картинки.

В приказката си Божков се връща към 2014 година и законодателни промени. В ефира на bTV Radio Кадиев обясни, че през 2013г. са направени законодателни промени, но са изпуснати по невнимание лотарийните игри. Година по-късно той инициира промени, които да обложат лотарията с 15% данък върху оборота. В пленарната зала обаче предложението не е прието, а ГЕРБ инициират нови промени. Така се запазва възможността, дадена по времето на кабинета "Орешарски", но с гласовете на ГЕРБ - "операторите" на хазартни игри "да си избират" какви такси да плащат.

В серията картинки Божков намеква, че е плащал 20% от печалбата от "Национална лотария" под формата на подкуп, за да може тя да се облага по различен начин. В тази връзка Кадиев изчисли, че ако твърденията са верни, това означава, че бизнесменът е отчел на управляващите 130 млн.лева за последните 5 години.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл:

Той коментира още, че вероятно в момента Божков прави опит да сключи сделка с властта, за да няма последствия за него. Според него за да се стигне до сегашната ситуация, на Божков трябва да му е бил поискан по-висок процент. След като той не се е съгласил, те са му казали: Добре, тогава ще вземем 100%, допълни Кадиев.

Бившият зам.-министър на финансите коментира още, че съжалява за случващото се в министерството. По думите му е невъзможно министърът да не е знаел какво се случва в държавната комисия по хазарта или да не е забелязал липсата на 700 млн.лв приходи в бюджета. Кадиев допълни, че няма обяснение защо прокуратурата не проявява интерес към случващото се.