Обвиняемият бизнесмен Васил Божков спази обещанието си и започна да представя своята версия за отношенията между политика и хазартен бизнес у нас под формата на "Истинска приказка". В серия шаржове, качени в профила му в социалните мрежи се разказва история, според която Законът за хазарта е бил променен в полза на "Национална лотария", но срещу ангажимент той да се "отчита" обратно.

Божков взема повод от анализ на Даниел Смилов за "Дойче веле", в който алегорично целият случай около лотарията е представен през приказката "Али Баба и 40-те разбойници".

Снимка: Facebook

В шаржовете имена няма, но пък конкретните действащи лица са доста познаваеми, съвпаденията с конкретни събития - също.

Главният герой Али Баба често е с пура в уста и носи тениска с череп на нея, като, подобно на реалния Васил Божков, не признава никъде вина за закононарушения. Според разказвача откритата през 2013 г. "пещера" на име "Национална лотария" в началото била малка и "разбойниците не я забелязали".

Снимка: Facebook

След това, обаче, се напълнила с богатства и през 2014 г. се появило предложението на опозицията за облагане с 15-процентов данък върху оборота, което "значело пещерата да се затвори". Тук следва среща с "Главатаря", който вика Али Баба, за да му заяви "Аз ще оправя нещата, но ти после ще помагаш".

Снимка: Facebook

Вече "с приятел", главният герой на приказката отива при "Разбойничката, която прави данъчните закони" , където му е обяснено как 15-процентовото облагане за "Национална лотария" ще отпадне без никой да разбере.

Снимка: Facebook

След приемането на закона Али Баба е пратен при "Заместник-главатаря по финансите", който иска 20% от печалбата, за да не бъде отменен законът.

Последната картинка уточнява, че "през цялото това време Али Баба платил и 500 млн. данъци на държавната хазна", като тя е изобразена като съкровищница, в която се е впил корпулентен паяк.

Божков анонсира, че приказката е с продължение.