Български учени от БАН са все по-близо до ваксина срещу коронавируса. Първите тестове могат да бъдат до година и три месеца и то първо върху животни.

Лабораторно отглежданите мишки ще помогнат на българските учени в създаването на  ваксина срещу COVID-19. Тя ще е насочена специално към българското население и ще е под формата на инжекция и спрей за гърло.

Идеята е да бъде универсална за всички коронавируси, които биха се появили в бъдеще.

Снимка: btvnovinite.bg

Тестовете ще се проведат върху животните, които се отглеждат в специалния вивариум на Института по микробиология към БАН.

Илян Манойлов е сред малкото в България дипломирани дизайнери на експерименти с лабораторни животни от вида зайцевидни и гризачи. Работи в института вече 12 години и полага ежедневни грижи за мишките там.

Снимка: btvnovinite.bg

„Взимаме клетки от здрави донори, хора като мен и вас, внасяме ги в животното и насочваме имунния отговор в една посока. Това е универсален подход при изпитването на лекарства“, обяснява Илян.

„Разликата между тях и между останалите животни, които са в магазина е, че можем да проследим тяхната генетична история назад във времето. Знаем какво като мутация има, защо ни е нужда тази мутация и какво да правим с тях“, разкрива Илян.

Една такава мишка струва между 60 и 200 долара. Някои са без имунна система, затова учените влизат в помещението при специален режим.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние пазим животните от нас самите. Те няма да оцелеят извън тази среда, въздуха се филтрира тук постоянно. Кафезите са специално проектирани така, че да могат да издържат на много висока температура“, обяснява дизайнерът на експерименти с лабораторни животни

Мишките са най-предпочитани за тестване, защото са малки и се развиват и размножават бързо и организмът им е близък до човешкия.

„В академията преспокойно могат да бъдат гледани кокошки, зайци, навремето в НЦЗПБ гледаха коне за серум срещу змийска утроба.

Тестът на всяка една мишка трае между 30 и 60 дена, за да има достоверен резултат, тестовете се повторят, а процесът може да трае години.

Тестовете с хора ще започнат едва след като е доказано, че ваксината няма странични ефекти върху животни и може да бъде безопасно изпробвана и върху хора. Това ще се случи най-рано до 2 години.

  • От 31 май обучението на всички ученици става присъствено
  • С предимство ще ваксинират възрастните над 60 г. у нас
  • Около 4% са положителните проби за COVID-19
  • Опашки на „зелените коридори“ за COVID ваксини и този уикенд (ОБЗОР)
  • „Пирогов“ намалява цената на PCR тестовете
  • Нови 506 случая на COVID-19 у нас
  • „Зелените коридори“ в столицата се увеличават
  • Над 1 милион поставени ваксини у нас
  • Стефан Янев: Мотото на служебния кабинет ще е почтеност, прозрачност и професионализъм
  • Проф. Огнян Кунчев: Случаите на COVID-19 спадат заради сезона