Нови мерки влизат в сила този петък в няколко области у нас. От днес много класни стаи като тази останаха празни, защото учениците от 5. до 12. клас в някои области в страната преминаха на онлайн обучение.

Областите са Ямбол, София, Бургас, Сливен, Благоевград, София-град, Силистра и Смолян, Хасково.

Снимка: btvnovinite.bg

А от понеделник, 15 март, към тях се присъединяват и Пловдив, Пазарджик, Кюстендил, Шумен. Във Варна онлайн обучението ще е за учениците от 6. до 12. клас.

Ученици и учители приемат новите мерки по различен начин. От днес вместо в училище, Ивана Илиева и Светослава Колева от 105 СУ „Атанас Далчев"  учат онлайн.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаме доста съученици, които честно казано са джаста праста относно цялата ситуация и ще изкарат едни матури, колкото да ги изкарат. Имаме си и съученички, и аз, които си учим здраво“, казва Светослава.

„Практиката, когато учителите говорят, когато учителите показват на дъската, е много по-добре и много по-лесно усвояваме материала“, смята Ивана Илиева, председател на училищния парламент в 105 СУ „Атанас Далчев".

Онлайн часовете и за учителите протичат в празната класна стая.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не приемам този начин, защото не можем да говорим за качествено образование при деца, които са прекарали в училище 20 и няколко дни“, казва инж. Цветанка Костадинова - директор на 105 СУ "Атанас Далчев".

Някои родители са съгласни с онлайн обучението.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не са предвидени никакви качествени условия да се избегне заразяване. В смисъл -не можем да разчитаме, че ще проветрява адекватно, че маски ще се слагат“, казва Калина Сато, която е родител и учител.

Снимка: btvnovinite.bg

Само в София карантинираните ученици са над 2900 и 216 души от педагогическия персонал. Заразени с COVID-19 са съответно - 160 и 132-ма.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това, което виждаме, е ускоряване, стръмност на кривата на броя на заболелите ученици и учители“, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

А в Пловдив 20 полицаи на входовете на моловете връщаха скучаещи ученици.

„Въпреки забраната на директора на РЗИ-Пловдив за посещаване на малолетни и непълнолетни лица в моловете, те продължават да идват“, казва  Виктор Празов, началник на "Охранителна полиция"-Пловдив.

Държавата поиска строг контрол за спазването на мерките по области.

Снимка: btvnovinite.bg
„Ползваме локалния подход не защото ни е страх да вземем решение на централно ниво, а защото има градове и населени места, където няма толкова болни и не виждам никакъв смисъл да ги слагаме всички под общ знаменател“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Отмяната и въвеждането на мерките ще става в зависимост от разпространението на вируса.

А в София влизат и още противоепидемични мерки от този петък:

  • Спират занятията в езиковите центрове и други извънкласни дейности. Децата могат да посещават молове единствено с пълнолетен придружител.
  • Задължително носене на маски на открити пазари и тържища.
  • Заведенията ще работят с намалено работно време до 22 ч. и при капацитет до 50% и дистанция от метър и половина.
  • Театрите и кината ще работят на 30%. Същото важи и за семинари и конгреси.

Няколко часа след въвеждането на заповедта за маски в откритите пазари от столичния инспекторат и общинската полиция започнаха проверки спазват ли се мерките. До момента са съставени 4 акта и 18 протокола.

Подобни мерки се въвеждат и на други места в страната. Работното време на заведенията се намалява до 22 ч. и в Бургас и Шумен. Контролът по спазването на мерките се засилва в Хасково и Враца.

Маските на открити пазари, тържища и други места със струване на хора са в сила в Софийска област, Бургас, Враца и Перник.

 

Учениците от 5. до 12. клас минават на онлайн обучение в Бургас, Шумен, Силистра, Смолян и Хасково, област София и София-град.

От началото на март се забелязва повишаване на болните и карантинирани ученици в столицата. 

 • 1123 са новите случаи на коронавирус у нас
 • Д-р Калъчев: РНК ваксините дават много антитела
 • 545 са новите случаи на коронавирус у нас
 • През юни и юли се очакват данни дали и децата между 12 и 17 г. ще се ваксинират
 • Кантарджиев: Следим мутациите на COVID-19 внимателно, само британският вариант е у нас
 • Вече сме на 20-о място по заболеваемост и на 2-ро по смъртност в ЕС
 • Д-р Иван Попиванов: Вървим към създаване на колективен имунитет към COVID-19
 • 1635 нови случая и 164 починали с COVID-19 у нас
 • „За да не се оправдават, че няма пари“: Правителството удължи мерките за подкрепа до края на юни
 • Над 30 000 души са се ваксинирали по време на празниците (ОБЗОР)