Правителството прие решение за предложение до Народното събрание за ратифициране договорите за придобиване на американските изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили (ВВС), съобщиха от Министерския съвет.

Договорите бяха подписани от военния министър Красимир Каракачанов на 11 юли. С тях се договаря доставката от правителството на САЩ за българските ВВС на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение.

Кабинетът взе и решение за актуализация на бюджета за 2019 г., с което да се осигури финансирането на сделката за новите изтребители. Държавата ни трябва да плати дължимата по договорите сума накуп.

Всички 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2023 г.

С актуализацията правителството увеличава разходната част на бюджета за отбрана с 2,1 млрд. лв., които да покрият сделката за самолетите, са казва в съобщение на правителствената пресслужба.

„Финансирането на тази програма изисква актуализация по предложение на министъра на финансите и неговите предложения също ще бъдат изпратени в Народното събрание. Тези пари трябва да бъдат прехвърлени в Министерството на отбраната, тъй като бенефициент е МО и управлението на средствата ще бъде от министъра на отбраната съвместно с министъра на финансите”, обясни зам.- военният министър Атанас Запрянов.

Депозираните средства ще се използват от Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността за извършване на плащания в хода на изпълнението на договорите. По четирите договора няма скрити разходи, увери Запрянов.

Същевременно 271 млн. лв. за реализиране на други проекти за модернизация на Българската армия няма да бъдат разходвани през настоящата година, стана ясно от решението на министерски съвет.

Процедурата за купуване на кораби е напреднала и договор може да има още до края на тази година, прогнозира Атанас Запрянов.