Правителството одобри договора за покупката на американските изтребители F-16 Блок 70.

Снимка: btvnovinite.bg


Министърът на отбраната ще подпише 4 договора за 8 самолета – споразумения за оборудването, обучението и въоръжението.

След близо 20 години отлагане на превъоръжаването – остава последната стъпка пред финализирането на сделката, а именно ратификацията от парламента.

Сделката е на обща стойност 1,25 млрд. долара или 2.188 млрд. лева по курса на деня. Всички осем самолета трябва да бъдат доставени до 2023 г. Два от тях са двуместни.

Снимка: btvnovinite.bg

Четирите договора от пакета, свързани с доставката на машините и свързаното с тях оборудване за обучение, въоръжението и система за наблюдение – ще бъдат подписани от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Министърът на икономиката Емил Караниколов ще подпише договор за индустриално сътрудничество в самолетния сектор с компанията-производител.

Цената, която България ще плати ще е под 1.251 млрд. долара. „Ако тези, приблизително 60 млн. долара бъдат одобрени от американския конгрес, реално цената ще падне с милиони долари, което ще доведе до цена под 1.2 млрд.’, коментира министърът на отбраната.

Предстои да се сключи и споразумение между производителя и Министерството на икономиката за индустриално сътрудничество.

Производителят „Локхийд Мартин” приветства днешното решение. „Това е много важна крачка по пътя към придобиване на F-16 Блок 70, която ще бъде подкрепена с дългосрочна партньорска програма между САЩ, България, „Локхийд Мартин” и българската индустрия”, каза Джон Нилсън, директор Комуникации на „Локхийд Мартин” за Европа и Израел.

Снимка: btvnovinite.bg


Премиерът обещал купуването на самолетите да не бъде за сметка на другите два морденизационни проекта в армията – за придобиване на бронирани машини и многофункционални кораби.

Президентът Румен Радев охлади ентусиазма. „Разбирам ентусиазма ,че нещо ще стане. Но  няма място за ентусиазъм. Очаквам прагматичен подход съм този проект” посочи Радев.

Държавният глава отново обяви, че има чувствително разминаване с първоначалните параметри за сключване на сделка и че цената е свалена, но със 700 млн. лв. отгоре без ДДС.