Роботизирани системи ще се включат в подготовката на пробите на шофьорите за алкохол и наркотици, за да може резултатите да излизат до една седмица. За целта вече са отделени средства, съобщиха от правителствената пресслужба след междуведомствена среща за пътната безопасност, която се проведе при премиера Николай Денков.

Преди седмица Денков обяви, че подкрепя промените в Наказателния кодекс за по-строги санкции за пияните и дрогирани шофьори и правителството ще направи всичко възможно тези мерки да се прилагат на практика.

Новите правила предвиждат конфискация на автомобилите на шофьори, употребили алкохол и наркотици. Пътните полицаи установяват на място с дрегер дали шофьорът е пил или е дрогиран, но при положителен резултата това трябва да се потвърди с кръвен тест. Оказа се, че резултатите от кръвните тестове се бавят много, понякога месеци.

Намерението на правителството е три лаборатории в страната да бъдат оборудвани със съвременна техника до март следващата година.

Денков възложи на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ да проучи европейската практика за разграничаване на употребата на наркотици от приемането на определени лекарства, които могат да дадат положителни проби за забранени субстанции. Въпросът ще бъде обсъждан на експертно ниво с токсиколози, фармацевти и други специалисти.