България трябва да има собствен капацитет да гаси пожари по въздуха, защото в сегашната ситуация може и да се окаже невъзможно да се търси помощ с такава техника отвън. Това стана ясно от думите на премиера Стефан Янев пред журналисти в пострадалото от горски пожар село Старосел.

„Може да се търси помощ точно с тази летателна техника, която ни липсва. Единствената ни възможност е да търсим такова съдействие по механизма на ЕС за координация за гражданска защита. Аз го казвам като възможност, но дали ще има нужда да го поискаме зависи от оценката на обстановката. Дали някой ще може да ни предостави такава помощ е друга тема – виждате какво се случва в Гърция, Турция и Италия“, отбеляза Янев.

Той отново се обяви за създаване на държавна структура с медицински, пожарни и спасителни хеликоптери. По думите му това може да се финансира по Плана за възстановяване, ако депутатите вземат решение в тази посока.

„Хората трябва да бъдат бдителни. Огънят не пита кой от кое село и кой е направил грешката и откъде е тръгнала искрата. Като тръгне огънят, той върви в посоката, в която го духа вятърът“, подчерта Янев.