Летална техника от друга държава ще се включат в гасенето на горските пожари в България, ако те продължат да се разрастват. Това стана ясно от думите на премиера Стефан Янев по време на блицконтрола в Народното събрание.

В момента един-единствен вертолет на ВВС може да участва в гасенето на огъня, а до десет дни могат да са най-много три. Затова и България ще иска помощ по въздуха.

„Няма да е зле да се направи цялостна държавна структура, под формата на държавна агенция, в която да има не само медицински хеликоптери, но и хеликоптери за гасене на пожари“, коментира Янев.

Към настоящия момент страната ни няма специализирана летателна техника, която да участва в гасенето на горски пожари, а за целта се използва военна техника.

Министерски съвет има готовност да се насочат средства към общините, в които има пострадали имоти от пожарите, посочи на свой ред социалният министър Гълъб Донев. Той уточни, че на такова подпомагане могат да разчитат всички тези, които са със засегнати основни жилища, които са със съответните разрешителни за строеж

Близките на загиналите горски служители пък ще получат по 540 лв. еднократна помощ.

По материали от "Фокус" и БГНЕС