Прокуратурата започна изземване на културни ценности от офиса на Васил Божков. От държавното обвинение съобщават, че се извършват действия по претърсване и изземване във връзка с образуваното досъдебно производство, по което в качеството на обвиняем е привлечен бизнесменът.

От държавното обвинение съобщават още, че предстои да бъде назначена археологическа експертиза, която да установи идентификацията, автентичността на предметите. В сградата на "Нове холдинг", която е и частен музей, се описват и опаковат антични предмети, съобщават от фондация "Тракия". Според тях това се случва против изисквания и стандарти като артефактите се опаковат във фолио, за транспортирането им все още не е направена застраховка.

По-рано днес стана ясно, че още преди две седмици дружеството собственик на сградата е предложило тя да се използва за процесуално-следствени действия, като бъде запечатана и поставена под охрана. Това явно не е било прието.

 

Очаква се транспортирането да започне по-късно днес. Очакванията са част от предметите да отидат в Националния исторически музей, други в - Националната галерия "Квадрат 500".

От министерството на културата отричат да има разпоредена заповед за изземване на античната колекция.